Ondanks dat iedere Nederlander de wet hoort te kennen is het voor velen nog een raadsel wat er in het wetboek van strafrecht staat en wat er nu wel en niet precies mag. Gelukkig hebben we daar advocaten en notarissen voor. Deze kunnen ons begeleiden in het op een juiste manier uitvoeren van de wet bij bijvoorbeeld een geschil met de buren maar ook bij de aanschaf van een huis. Zonder hun kennis is het vaak niet eens mogelijk om bepaalde dingen precies volgens de wet te doen. In het wetboek van strafrecht staat dan ook precies alles omschreven zoals de Staat het bedoeld heeft. Dit wetboek is dan ook de leidraad van iedere advocaat of notaris.
Wanneer heeft u met het wetboek van strafrecht te maken?
Het antwoord daarop is kort; in principe iedere keer als u met de rechtbank te maken heeft. Of dat nu is omdat u de heg van de buurman te hoog vindt, het niet eens bent met een vordering of dat u iets strafbaars begaan heeft. Voor dat soort zaken heeft u vaak een advocaat nodig of kunt u uw eigen verweer voeren. Voor echte strafzaken wordt dat laatste echter vaak afgeraden door de rechter. Bij sommige zaken, zoals de overdracht van een huis wettelijk te laten verlopen, heeft u een notaris nodig. Hij beheert vaak tijdelijk de gelden van de hypotheek, maakt de verkoopakte op en zorgt er voor dat U als verkoper uw geld krijgt en als koper het huis daadwerkelijk op uw naam krijgt. Ook deze hele procedure staat in het wetboek van strafrecht omschreven.
Andere zaken die volgens het wetboek van strafrecht moeten
Het wetboek van strafrecht laat niet alleen de zaken zien als ze fout gegaan zijn maar voorziet ook in zaken als het kunnen vermijden van rechtszaken. Zo kunt u denken aan de voorwaarden waaraan een testament moet voldoen om na uw overlijden strubbelingen tussen de nabestaanden te vermijden. Om daar zeker van te zijn is het zaak het testament op te laten maken bij een erkend notaris. Zo weet u zeker dat hetgeen u wilt ook na uw dood wordt uitgevoerd.